Katten AIDS

  • 0

Katten AIDS

Katten aids is een ziekte waar de kat niet van kan genezen.
Veel mensen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. Als een kat dood gaat nadat hij/zij ziek is geworden dan ligt het gewoon aan de kat die een jaartje of 9 is, dus dan is het de leeftijd in combinatie met ziek zijn…..

Katten lopen FiV (de dierlijke variant van HIV) op door de reeds besmette moeder of door vechten op straat met een besmette kat, of in je gezin waar een andere ,met FiV besmette, kat rondloopt.

Katten Aids is NIET besmettelijk voor de mens! Maar wel voor andere katten.

Doordat mensen heel makkelijk denken, naïef zijn en je katten nog steeds gratis overal kan halen is het makkelijk genoeg om je kat op straat te laten lopen, geen achtergrond onderzoek te hoeven/kunnen doen en gewoon te blijven denken dat het niet in jouw buurt voorkomt want je hebt er nog nooit van gehoord in je omgeving.

Niets is minder waar!

En juist door zo naïef te denken hou je het in stand, lopen alle loslopende en ontsnapte katten het risico besmet te raken, incl. die van jou!

  • Als je besluit voor een kat te gaan dan heb je uiteraard verantwoordelijkheden, die beginnen en eindigen niet met eten, drinken en een schone kattenbak.
    Je verantwoordelijkheid is vele malen groter.
  • Als je besluit je kat buiten te laten lopen dan moet je echt eerst zorgen dat je kat gecastreerd/gesteriliseerd is. Daardoor gaat de kat minder zwerven en vechten. Dat zijn al twee voorwaardes waardoor je het risico verminderd op infectie(s.
  • Als je aan een kat begint begrijp dan ook dat die jaarlijkse injecties echt nodig zijn, net als ontvlooien en ontwormen. Ook dienen katten met FIV juist gevaccineerd te worden ter bescherming, maar met een speciaal dood vaccin, waarin geen levende virus/bacteriën zitten. Op die manier is de kans groter dat je kat gezonder oud wordt.
  • Als je dan bij de dierenarts bent en je kat loopt inderdaad los buiten is een snaptest van een paar tientjes natuurlijk veel geld maar je weet wel meteen of jouw kat geïnfecteerd is. Dit wil niet zeggen dat als je kat nu getest is hij de rest van het jaar vrij is van het risico katten aids op te lopen. De SNAP test is slechts een methode waardoor met wat bloedafname ontdekt kan worden of jouw kat Leukemie of aids heeft.

Als je hem dezelfde dag na de test laat buiten lopen weer en hij/zij krijgt te maken met een besmette kat is jouw kat ook besmet. Is dat het risico eigenlijk allemaal waard?

Lees je eens goed in over FiV, het is echt een waardeloze ziekte, net als bij mensen. Alleen mensen kunnen er nu mee leven, katten niet.
De kat kan lang gezond lijken en nergens geen last van hebben tot er iets gebeurt waardoor zijn immuun systeem wordt aangesproken. En dan kan het hard gaan.

Snaptest

Als een kat geïnfecteerd is mag hij/zij niet meer buiten los lopen, als je je verantwoordelijkheid neemt tenminste, om te voorkomen dat andere katten geïnfecteerd raken door jouw kat.
Daarom kun je je ook afvragen waarom niet gewoon je tuin of balkon afschermen zodat je het voorkomen kan. Op Facebook is er een speciale groep, Afgeschermde tuin en de inrichting ervan voor je katten,  waar je veel ideetjes kan afhalen om af te schermen en je kan er ook tips en adviezen vragen.
Het kost nu wat tijd en ook wat geld maar het zijn vele honderden euro’s minder dan wanneer je kat ziek blijkt te zijn geworden terwijl je het had kunnen voorkomen.

Kies bewust!


Geef een reactie