Raskat of juist niet?

Cattery van de Wówsche Blóm

Er zijn ongelooflijk veel rassen waardoor er voor iedere kattenliefhebber wel een ‘smaakje’ is.
Zelf hebben wij altijd het geweldige ras Huis Tuin en Keuken Kat gehad. Heerlijk ras, verschillende kleurtjes, soorten en maten en lekker eigenwijs.
Op 1 na hebben ze allemaal prachtige leeftijden behaald en worden ze allemaal gemist.

Sinds 2013 hebben we ook Nebelungen. Een intelligent ras en nog redelijk jong. Op moment van schrijven zijn er wereldwijd 40 fokkers, inclusief onszelf.
Ergens eind jaren ’90 zag ik in een kattenblad een Nebelung en was daar meteen verliefd op. Heel statig en prachtige vacht. De blik uit de ogen, ook heel apart.

Waarom kiezen tussen een Huis Tuin en Keuken Kat en een Erkende Raskat?
Veel mensen hebben dezelfde argumenten als wij wat betreft HTK ras. Er zijn er veel van, verschillende kleurtjes, soorten en maten, je kan ze met 6 weken al in huis halen, zijn vaak gratis en de asielen zitten er vol mee.
Raskatten kosten minimaal 850 euro en meer, sommige rassen hebben maar 1 kleur, je kan ze pas met 13 weken in huis krijgen en je vind ze veel minder vaak in het asiel.

Wat is dan het verschil want beide zijn even lief en dierbaar tenslotte?
Dat klopt, echter heb ik sinds we in de Raskatten wereld zitten ook dingen ontdekt waar ik nog nooit over nagedacht had.

  • HTK katten kunnen doorgefokt worden, meestal zonder dat men er erg in heeft.
  • Katers en poesjes worden vaak niet gecastreerd want kost geld, en is zo leuk die kleine katjes,  we geven ze gratis weg, brengen ze bij het asiel, of dumpen ze enz.
  • Doordat de kittens op jonge leeftijd van 6 weken vaak al bij de moeder weggehaald worden kunnen gedrags problemen en zindelijkheids problemen ontstaan. Daardoor belanden ze op straat of in het asiel, worden vaak ook mishandeld omdat de eigenaar baalt van het gedrag of niet zindelijk zijn. Echter de kat kan er niets aan doen want die socialisatie periode heeft het van de moeder niet volledig meegekregen. ==>Kitten Socialistatie
  • HTK katten hebben ook een grotere kans op bepaalde ziektes of afwijkingen die je vaak niet van te voren ziet. Zich later pas openbaren. Die verhalen hoor je vaak niet want worden afgeschreven als pech, jammer, zwakste van het nest enz.
  • Ziektes kunnen bijvoorbeeld Katten Aids en Katten Leukemie zijn, maar ook ivm niet enten Kattenziekte en Niesziekte.
  • Kattenziekte kunnen mensen zelfs meedragen zonder zelf ziek ervan te zijn, maar op die manier kunnen andere dieren besmet raken die, als ze niet geënt zijn, heel erg ziek worden en uiteindelijk kunnen overlijden. Deze ziekte lijkt erg op parvo bij honden.

Met andere woorden: Men is vaak niet op de hoogte van de voorgeschiedenis van zo een lieverd met alle gevolgen van dien.

  • Raskatten worden over het algemeen goed gefokt, minder overdaad en secuur gematched. Er zijn richtlijnen om de inteelt zo klein mogelijk te houden.
  • Dit geeft een grotere garantie dat de katten gezond zijn en een mooie leeftijd zouden kunnen halen.
  • Raskatten worden vaak bewuster gekozen omdat er een prijskaartje aan vast zit.
  • Raskatten mogen pas met 13 weken weg omdat ze dan gechipt, geënt, ontwormd en gesocialiseerd zijn door hun moeder. Dit vind namelijk in 2 fases plaats. Haal je ze rond 6 weken weg bij de moeder kun je zindelijkheid en gedrag problemen krijgen. ==> Kitten Socialisatie
  • Dit prijskaartje is trouwens geheel te verklaren als men dat wilt weten. Van Raskatten fokken wordt je echt niet rijk en vaak leg je er ook op toe. Het is een hobby.
  • Raskatten met bepaalde erfelijke ziektes of afwijkingen worden gecastreerd zodat ze dit niet via de genen kunnen doorgeven aan volgende generaties.

Met andere woorden: De liefde van een Raskat is net zo groot als van een HTK kat echter is de kans groter dat een Raskat uiteindelijk gezonder is dan een HTK kat.

Nu is het niet voor iedereen weggelegd om een raskat te kopen, dat was het voor ons ooit ook niet. Niet iedereen wil een raskat maar is juist helemaal weg van HTK kat. Dat is ook heel persoonlijk. Ik persoonlijk vind ze beide geweldig. Daarom hebben wij ze ook beide. Maar ik wil wel heel graag meegeven dat je deze dingen goed moet meenemen in je keuze. En als je kiest voor de HTK lieverd in plaats van voor de Ras lieverd kijk dan of je iets kan regelen zodat de kleine weliswaar later komt maar in ieder geval die belangrijke socialisatie periode heeft meegekregen. Vraag naar de ouders, laat de kleine chippen en vergeet vooral niet de chip te registreren! Ga naar het asiel.
Zorg voor de HTK lieverd net zo goed als je voor de Ras lieverd zou doen, want uiteindelijk zijn ze beide net zo kostbaar en geven ze evenveel liefde.

Kies bewust!